به گزارش روابط عمومی شرکت نفت فلات قاره ایران، این دوره آموزشی که با کمک واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات به صورت ویدیو کنفرانس با حضور مناطق عملیاتی و بر اساس سرفصلهای استاندارد تکنیکهای ارزیابی به مدت دو روز برگزار شد شامل موضوعاتی مانند: چیستی و تعاریف اصلی پیشنهاد، چگونگی ایجاد تمایز میان پیشنهاد و شرح وظایف، فرهنگ مشارکتی، تکنیکهای چگونگی ارزیابی پیشنهادها و ... بود.
در ابتدای این دوره آموزشی تست 30 دقیقهای از همه حاضران در دوره آموزشی به عمل آمد تا میزان آمادگی و آشنایی کارکنان با نظام پیشنهادها مورد سنجش قرار گیرد که میانگین امتیاز حاصله 57.8 محاسبه گردید که از نمره میانگین بالاتر بود. در ادامه، مدرس دوره ضمن توضیح پرسشهای مطرح شده که همه آنها از مفاهیم اساسی نظام پبشنهادها و اغلب از اشتباهات رایج میان شوراها و کمیتههای ارزیابی پیشنهادها است، مطالب تکمیلی را در خصوص آن بیان نمود.
در ادامه فرهنگ و بینش مشارکتی با ذکر مثالهای متعدد بینالمللی و کشوری توضیح داده شد و تعاریف مختلف پیشنهاد و چگونگی تشخیص آن مورد بحث قرار گرفت.
دکتر فتحالهی راد با بیان اینکه فرآیند بررسی پاشنه آشیل نظام پیشنهادهای سازمانهای ایرانی است، گفت: بررسی خوب (دقیق، مثبت، سریع و ...) مهمترین مطالبه پیشنهاددهندگان است
وی در ادامه به تبیین جایگاه نظام پیشنهادها در حوزه بهبود سازمانها پرداخت و گفت: دو رویکرد به مقوله بهبود شامل تغییر در سازمانهای سنتی و متعالی است که تفاوتهای زیادی با هم دارند.
وی، انواع بهبود در سازمانها را شامل روش بهبود تدریجی (كایزن)، روش تركیبی (كایزن و نوآوری) و روش جهش بزرگ (نوآوری) دانست و در مورد هر یک توضیحاتی ارائه داد.
گفتنی است، واحد نظام مشارکت شرکت نفت فلات قاره ایران در ادامه اجرای پودمانهای یاد شده با هدف توانمندسازی کارکنان و نیز استفاده از پتانسیلها و توانمندیهای موجود، از همه متخصصانی که در حوزههای تخصصی خود دارای تجربه و توان ارائه موضوعات مرتبط هستند دعوت به همکاری مینماید.
ضمایم خبر : ضمایم خبر :
نام و نام خانوادگی *
متن نظر *
ارسال نظر
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر (عج)، بعد از مسجد بلال صدا و سیما، نرسیده به تقاطع بزرگراه شهید مدرس (پارکوی)، خیابان تورج، خیابان خاکزاد، شماره 12